dinsdag 22 december 2015

De Kleine Hans 2015


7 opmerkingen:

 1. Juryrapport
  Peter Hermanides werkt in de thuiszorg en is fotograaf.
  Een wonderlijke combinatie die is ontstaan na zijn opleiding aan de Rietveld Academie.
  Voor hij als buitenstaander de camera op de wereld richtte, wilde hij er eerst met beide benen instaan.
  En dan niet bij wijze van project een tijdje meedoen en ondertussen fotograferen, nee echt met beide benen erin. Nu werkt hij al sinds 2002 in de thuiszorg.
  Hij bezoekt oude mensen die niet zonder hulp het dagelijks reilen en zeilen aankunnen.
  Het werk in de thuiszorg gaat gebukt onder een overdaad aan regelgeving.
  Elke minuut, elke handeling moet schriftelijk worden gerapporteerd. Het mag een raadsel heten dat Peter een foto ziet als er een voorbij komt.
  Meestal gebeurt dat tijdens het kopje koffie dat er volgens de regelgeving niet hoeft te zijn, maar dat o zo belangrijk is. Dat zou de verklaring kunnen zijn dat op de allereerste foto’s de hij maakte de koeken staan die Peter kreeg bij de koffie van zijn dankbare patiënten. Nee, dat mag je niet zeggen in de thuiszorg, cliënten moet je zeggen. Net zoals voetbal is thuiszorg een product.
  Het is een mooi besluit geweest om eerst de wereld in te gaan. Niet alleen voor de cliënten van Peter maar ook voor ons. Zijn foto’s leren ons over de mensheid en over liefde. En het bijzondere is: zonder dat je een mens ziet.
  Alleen de sporen van mensen.
  Leo Tolstoj, de grote schrijver die nooit een kant van het bestaan geschuwd heeft, zegt: ‘Het enige wat kunst moet doen is de wonderbaarlijke veelvormigheid van het leven laten zien.’
  Als dat zo is, zal Leo Tolstoj net zo gelukkig zijn met het werk van Peter Hermanides als de voltallige jury van de Kleine Hans.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Super en terecht, Peter!

   Ik heb DKH 2015 vermeld bij je Beeldjagers-collectie:
   https://beeldjagers.org/collectie/koekje-bij-de-koffie/

   Van harte gefeliciteerd namens de Beeldjagers-redactie!

   Verwijderen
 2. Nogmaals Peter, prachtig en zo terecht! En nu hou ik op :-)...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Anja Kuiper zegt: GEFELICITEERD PETER!
  Ik las in het Parool van 22-dec (proefabbonnement) dat jij de Kleine Hans gewonnen hebt. Absoluut terecht!
  Jij bent ‘’hoeder van de wonderbaarlijke veelvormigheid van het leven’’, heel mooi gezegd door de jury.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Bart van Os zegt: Ik zag je foto's in de Volkskrant, en las dat je een prijs hebt gewonnen: gefeliciteerd! Mooie spread, al vond ik het een beetje jammer dat er zoveel tekst bij stond. Zoals je het op je blog presenteert, een foto met een titel erbij vind ik juist heel sterk, het beeld spreekt voor zich. Maar mooie publiciteit natuurlijk. Heel toevallig hoorde ik je ook nog op de radio 's avonds, je bent er maar druk mee! :)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Timandra Frantzen zegt: Dank voor het doorsturen van VK Uitgelicht (22/12/2015) met jou foto's. Vooral de boterhammen en die ingezwachtelde benen vind ik erg mooi en zo’n inkijkje in een wereld waar ik over het algemeen niet mee geconfronteerd word.
  Gefeliciteerd hoor met je prijs. Erg goed dat je in je werk toch ook nog je kunstenaarshart kunt volgen. Je hebt een heel bijzondere manier van kijken.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Airco Caravan schrijft: HARTELIJK GEFELICITEERD MET JE PRIJS!!!!
  Om te beginnen een geweldig sympathieke prijs met al die Hansen in de jury. En ten tweede volkomen terecht dat je hebt gewonnen.
  Geweldig van harte! En keep up the good work!

  BeantwoordenVerwijderen