zaterdag 4 mei 2013

Leestafel


1 opmerking:

 1. Prins Bernhard heeft op 10 mei 1940 bij de Slag om de Residentie wel degelijk op overvliegende Duitsers geschoten. De bewering van Bernhard werd vaak in twijfel getrokken, maar de 92-jarige oud-infanterist Gerard Hillenaar uit Leiden was ooggetuige en bevestigt het verhaal. Hij doet zijn relaas in het vandaag te verschijnen veteranenblad Checkpoint.
  Na het ontwaren van de Duitse vliegtuigen boven het Haagse Bos, stond de prins zij aan zij met de militairen die met hun wapens omhoog schoten. 'Prins Bernhard stond naast mij op het plein van het paleis met een machinepistool ook op Duitse vliegtuigen te schieten', zei Hillenaar. Volgens de veteraan haalde de prins geen vliegtuig neer.
  www.ad.nl/ad/nl/1012/Nederland/article/detail/3424569/2013/04/12/Prins-Bernhard-heeft-echt-op-Duitsers-geschoten.dhtml
  Een machinepistool is een aanvalswapen geschikt voor de korte afstand.
  Men kan deze wapens vanaf de schouder of de heup afvuren. Het verschil met machinegeweren en aanvalsgeweren is dat het wapen lichter is en geen krachtige terugslag heeft. Nadelen zijn dat de afgevuurde kogels geen groot bereik hebben, weinig nauwkeurig zijn, en niet voldoende penetratievermogen hebben om personen met een kogelvrije vest te elimineren, laat staan een overvliegend vliegtuig raken. Een machinepistool is nauwkeurig tot slechts ongeveer 100 meter.
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Machinepistool

  BeantwoordenVerwijderen